Sunday, August 3, 2008
ROAST CHICKEN N MUSHROOM SAUCE
Ini campuran butter ngan black pepper plus rosemary yg telah diadunkan sempurna yang akan digunakan utk marinate ayam
Ayam yg telah dibersihkan dikeringkan dengan mengelap dengan kitchen towel supaya nanti butter akan melekat di kulit ayam
Longgar-longgarkan kulit ayam dengan memasukkan jari di antara kulit dan isi ayam
Kemudian masukkan campuran butter tadi di antara isi dan kulit ayam
Masukkan sayuran ke dalam ayam ... aku masukkan bwg putih utk hilangkan hanyir dicampur dengan bawah merah, kentang dan karot
Setelah itu kaki ayam diikat supaya cantik kedudukannya dan sayuran yg diisi tidak terkeluar. Letakkan ayam di atas jaring yg dibawah dulang pembakar untuk mendapakan segala minyak dan jus ayam yg menitis (drippings). Untuk mengelakkan dr drippings terbakar bila panas letakkan sedikit ari di dalam dulang.
Masukkan di dalam oven dgn suhu 200- 220 darjah dan masa bergantung kepada saiz ayam.. cara utk menguji samada masak atau tidak adalah dengan mencucuk ke bhgn dada (bhgn paling tebal) jika dilihat tiada air kemerahan bemakna telah masak. Selalunya aku bakar dlm masa satu jam (utk oven aku le)
Sesekali buka oven dan amik drippings yg menitis tadi utk disapukan ke atas ayam.. supaya warnanya cantik serata
Ini lah rupa ayam yg telah masak dengan sempurna.
Ini adalah drippings dr ayam yg dipanggang tadi yang akan digunakan utk membuat mushroom sauce
Cairkan butter ke dalam kuali (abaikan rupa kuali kesayangan aku yg cantik menawan yg telah kuguna sejak mula mendirikan rumahtangga)
Sebaik saja cair masukkan tepung dan kacau rata..
kemudian masukkan drippings (minyak ayam yg bercampur air) dan kacau rata.. masukkan garam secukup rasa (aku juga tambah sedikit kiub ayam)
Masukkan cendawan butang yg telah dihiris.. boleh guna yg dlm tin atau segar (kalau segar mahal weh.. tapi sodap)
hah dah pun ada mushroom sauce leh guna utk makan ngan ayam dan juga utk topping mashed potato. Oklah jugak walaupun tak sesedap yg kat KFC atau kat kedai.. tak berapa brown sbb aku tak masak tepung tu lama sikit
Labels: WESTERN