MEH MASAK SAMA2

Monday, July 21, 2008

WHIPPED POTATO (WITHOUT GRAVY)



Kupas kentang dan rebus hingga empuk. Masukkan sendikit garam utk perasa









Bila dah empuk tuskan airnya dan masukkan semula dlm periuk yg masih panas tadi.










Masukkan beberapa ketul butter kira-kira 50 gram bergantung kepada berapa banyak kentang.. lebih banyak butter lebih lembut dan sedap. Aku gunakan buttercup.. bukan pure butter (mahal sangat). Marjerin tak berapa sedap but boleh juga gunakan soft spread cam Dorina, Vitalite dan yg sama dengannya but tak sesedap butter. Pure butter lebih sedap.


Hancurkan kentang yg panas tadi secepat mungkin supaya butter sama-sama cair dengan kentang. Kalau tak de mende yg melecek kentang tu leh guna garfu buat lambat sikit








Lecek kentang hingga betul2 hancur dan kemudian masukkan sedikit susu UHT.. ikut pada selembut mana kentang yg nak dimakan.








Lepas tu leh guna icecream scoop utk masukkan dlm bekas.. maaf yer aku tengah malas masa buat kentang putar ari tu.. jadi aku scoop guna sudu biasa

Labels:


Posted by Sya :: 2:30 AM :: 1 Comments:

Post a Comment

---------------oOo---------------